AVERTISMENT. Daca nu platiti amenzile „taiate” de politisti, riscati sa faceti munca fortata Romanii care nu si-au platit la termen amenzile, fie cele de circulatie, ultraj, tulburarea linistii publice sau pentru alte contraventii vor fi trimisi obligatoriu la munca in folosul comunitatii. Arpad Dobre, Daniela Catrina Daca pana nu demult munca in folosul comunitatii era prestata doar cu acordul contravenientilor, in curand situatia se va schimba. Potrivit unei legi adoptate recent de Senatul Romaniei, in cazurile in care se va ajunge la tribunal pentru recuperarea contravalorii amenzilor neplatite, instantele vor transforma automat contraventiile in ore de munca in folosul comunitatii. Concret, soferii, prostituatele si cersetorii – cele mai amendate categorii de cetateni – care nu vor achita contraventia primita in termen de 30 de zile vor fi citati la tribunal si vor fi obligati sa presteze pana la 50 de ore de munca in folosul comunitatii. In cazul minorilor de peste 16 ani aflati in postura de contravenienti, acestia vor presta pana la 25 de ore de munca.
Muncile respective nu sunt platite si pot fi variate, de la activitati de curatenie in interiorul si in fata institutiilor publice, prinderea cainilor vagabonzi sau adunarea excrementelor acestora, pana la servirea mancarii in cantinele sociale sau dezmembrarea aparatelor electrice si electrocasnice iesite din uz (la Brasov functioneaza deja un astfel de atelier).
Stefan Cazacu, 42 de ani, mecanic „Eu, daca mi-as lua o amenda si n-as plati-o, as prefera sa ma duc sa dau cu sapa, pentru ca oricum ma pricep bine la asta, ca in fiecare weekend merg la tara si ingrijesc gradina.” Golgan Gheorghe, 72 de ani, pensionar „Cersetorii sunt o imagine foarte proasta pentru tara noastra si ar fi bine sa le dam ceva de facut, poate asa se obisnuiesc cu munca. Insa treaba ar trebui impartita dupa capacitatea fiecaruia.” Gabriela Plesa, 32 de ani, asistent marketing „Foarte bine, sa-i trimita sa stranga mormanele astea de coji de seminte care sunt aproape pe langa fiecare banca. Si, in plus, oricat ar trece maturatorii, tot vezi cojile astea care sunt dezgustatoare.” Viorica, 68 de ani, pensionara „Aceasta lege este foarte buna, deoarece Bucurestiul mai are inca nevoie de multe imbunatatiri. De exemplu, am putea sa-i punem la tuns iarba, la plantat flori, sa inlocuiasca scandurile de la banci si sa curete lacurile.” Georgeta Gogescu, 54 de ani, pensionara „Este foarte buna aceasta lege. Daca ar pune pe fiecare sa planteze o floare si ar vedea cat e de greu, atunci sigur nu s-ar mai gandi niciodata sa vina sa o rupa, pentru ca ar constientiza munca pe care au depus-o.”